De Kleine Johannes

Een kinder -en jeugdboekhandel waar expertise en passie elkaar ontmoeten 

In de zomer van 2013 redde BV De Gestreepte Feniks de oudste en meest gewaardeerde kinderboekhandel van Vlaanderen: De Kleine Johannes. Exact een jaar later voegde het daar een andere grootheid uit het kinderboekenvak aan toe: Duimelot. Het Davidsfonds (de toenmalige eigenaar) verhuisde zijn kantoren en zocht een oplossing voor deze mooie boekhandel. Een bundeling van De Kleine Johannes en Duimelot lag voor de hand. Ik kende beide kinderboekhandels uit de periode dat ik met CoLibro het gros van de Vlaamse zelfstandige boekhandels overkoepelde. Ik wist dat ze elkaars spiegelbeeld waren en elkaar pasten als een handschoen. Ondertussen zijn de oude vestigingen gesloten en zijn beide boekhandels actief onder de naam “De Kleine Johannes” in de Tiensestraat 17. Voor een boekhandel is dit historische pand een uitgelezen plek. In 1905 werd het ontworpen om een bibliotheek/boekhandel te huisvesten. Bij gebrek aan middelen werd het echter een bank. De talrijke uilen op de gevel en binnen in de winkel, de spreuk op de hoek…, alles in en aan dit gebouw verwijst naar die boekendroom. We zijn zeer gelukkig dat wij na 110 jaar in dit prachtige gebouw de oorspronkelijke bestemming kunnen laten herleven.

De grootste troef van De Kleine Johannes zijn de boekhandelaars. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde, vakbekwame experten van het kinder -en jeugdboek. Zij staan iedereen bij met raad en daad en vormen de ziel én ruggengraat van De Kleine Johannes. Dankzij hen blijft de reputatie die De Kleine Johannes heeft opgebouwd sinds 1978 intact. Dat de Bologna Children’s Book Fair in 2018 De Kleine Johannes uitnodigde als één van de toonaangevende kinderboekhandels in Europa, is aan hen te danken.  

We hebben bewust gekozen voor de toevoeging “boeken & verhalen”. Vandaag is een zelfstandige boekhandel meer dan boeken. Zeker eentje als De Kleine Johannes. Wij zien De Kleine Johannes als een open huis waar permanent verhalen voor kinderen ontstaan van creatieve mensen, van lezers, van mensen uit het onderwijs en het culturele leven, van bibliothecarissen, van toevallige passanten, van iedereen. Bovendien geloven we in samenwerking in de breedste zin van het woord.

Een boekhandel als De Kleine Johannes is immers innig verbonden met de buurt, de stad en haar brede omgeving. We willen deze kleurige band onderhouden en versterken waar we kunnen.

Luc Vander Velpen