De wonderbaarlijke wedergeboorte van de Abdij van het Park


Start: woensdag 08 januari 2020(20:30u)
Einde: woensdag 08 januari 2020(21:30u)

Het leesgenotschap “Verboden onder de 18” presenteert

De wonderbaarlijke wedergeboorte van de Abdij van het Park
Jos Daniëls vertelt het verhaal tussen de lijnen.

De spreker
Jos Daniëls was voorzitter van ABB en voorzitter van KBC-verzekeringen. Hij lag aan de basis van de oprichting van de KBC-groep en bekleedde diverse beheersfuncties binnen de bank -en verzekeringssector en de universiteit. Dankzij zijn bemiddeling kon de stad verschillende gebouwen neerzetten -zoals het Stadskantoor aan het station- die Leuven ingrijpend hebben veranderd. Jos Daniëls is voorzitter van het beheerscomité van de Abdij van Park. Vanaf het begin was hij nauw betrokken bij de renovatie en de herbestemming van deze prachtige  historische site.

De lezing
In 2003 sloot de stad Leuven een erfpacht af met de Norbertijnen en konden een paar bouwvallige panden van de Abdij van het Park worden aangepakt. Acht jaar later volgde dan een erfpacht voor de rest van het kloosterdomein. Jos Daniëls, voorzitter van het beheerscomité van de Abdij van Park, vertelt in deze lezing hoe de stad het kloosterdomein verwierf en de schitterende restauratie tot stond kwam. Wat was de rol van de stad, de kerk, de universiteit en de Dienst Onroerend Erfgoed? In dit complex verhaal - waar de spanningen tussen de diverse partijen soms hoog opliepen- gunt Jos ons een unieke blik achter de schermen. 

De muziek
Onze huismuzikant Simon Shrimpton-Smith tovert een paar hemelse noten uit zijn gitaar.

De drank
In de traditie van het Leesgenotschap beginnen en eindigen we met een paar glazen uitstekende wijn.

Kort:
Woensdag 8 januari 2020
Van 20.30u tot 21.30u in De Kleine Johannes (deuren gaan open om 20u).
Toegang: 10 euro (inclusief de drank)
Reserveren via info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

Tiensestraat 17
3000 Leuven

+32 16 23 78 45
info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

In 1905 werd het pand in de Tiensestraat 17 ontworpen als een bibliotheek-boekhandel. In de afgelopen eeuw kwam daar niets van terecht. Pas in het begin van de zomer 2015 kreeg dit mooie art-deco-gebouw zijn oorspronkelijke bestemming en hebben de gebundelde kinderboekhandels De kleine Johannes en Duimelot er zich genesteld.

Onder de vlag van “boeken & verhalen” verwelkomen onze boekhandelaars je met kennis, service en passie. Al staat het kinderboek centraal, “De Kleine Johannes” biedt nog veel meer. Maar dat is een verhaal dat je best zelf komt ontdekken.

Lees verder