Buys. De schelm, de rebel, het boek


Start: donderdag 05 oktober 2017(20:00u)
Einde: donderdag 05 oktober 2017(21:30u)

Het leesgenotschap “Verboden onder de 18” presenteert:
Buys

Spreker
De Zuid-Afrikaan Willem Anker (1979) was een van die kinderen die alles wel wilde worden: brandweerman, politieman, cowboy, schurk, indiaan, ridder, draak, spion, tovenaar, zeerover, er was niets dat zijn fantasie te buiten ging. In werkelijkheid werkte hij onder andere als barman, wever, bewaker en voor twee dagen als verhuizer. Het afgelopen decennium heeft hij zijn fantasie echter op een andere manier weten om te zetten in een carrière: Anker werd romanschrijver en dramaturg en schreef de moderne klassieker Buys. Buys werd bekroond met de Hertzogprijs, de belangrijkste Zuid-Afrikaanse literatuurprijs

Lezing (20u30)
Willem Anker gaat dieper in op het personage Buys uit zijn gelijknamige boek Buys: ’n grensroman. Het hoofdpersonage is een historische anti-held, een moordenaar, verkrachter en schelm, maar toch gaat er een zekere fascinatie uit van deze figuur. Buys speelt zich af rond de eeuwwisseling van de negentiende eeuw, en vertelt daarmee de indrukwekkende geschiedenis van de vorming van de Kaapkolonie. Deze keer niet belicht vanuit de bovenlaag – de bestuurders en helden van de VOC – maar vanuit het perspectief en de belevenissen van de bewoners: de inheemse volken en de kolonisten.

De muziek
Simon Shrimpton-Smith voert ons met zijn gitaarspel naar de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop.

De drank
Bij een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, hoort ook een Zuid-Afrikaanse topwijn: Altydgedacht van het Altydgedacht Wine Estate uit Durbanville (Zuid-Afrika).

Het Boek
Eind 18de eeuw. Coenraad de Buys is de gevaarlijkste man in de Kaapkolonie. Schurend langs de grenzen van wat menselijk en betamelijk is, trekt hij door het land. Op zijn zwerftochten vecht hij met honden en wolven, jaagt op ezels en rijdt op struisvogels. Hij bindt de strijd aan met de voc en verwekt met zijn onblusbare seksuele drift ook nog eens hele volksstammen.
Willem Anker verbeeldt op briljante wijze het leven van deze vrijbuiter, die misschien kan gelden als de stamvader van vele Zuid-Afrikanen. Dit maakt Buys tot een bedwelmende roman over een vergeten hoofdstuk uit onze verre geschiedenis. Of zoals Breyten Breytenbach schreef: Buys is een geweldige roman.
Titel: : BUYS, een grensroman
Prijs: 25 euro
Willem Anker signeert zijn boek

De voorfilm (20u):
In samenwerking met het Afrika Filmfestival vertonen we voor de lezing de Zuid-Afrikaanse kortfilm 'The Suit' uit 2016 van Jarryd Coetsee.
In dit verhaal betrapt Philemon zijn vrouw Matilda met een minnaar in bed. De minnaar vlucht, maar laat zijn kostuum achter. Philemon bedenkt een wrede straf. De film is gebaseerd op het kortverhaal van de uit Zuid-Afrika verbannen onderzoeksjournalist en auteur Can Themba. Het verhaal speelt zich af tegen de historische achtergrond van de gedwongen verhuizingen van zwarten uit de betere wijken in de jaren 50.

Kosten
10 euro (inclusief Zuid-Afrikaanse wijn)

Kort:
Donderdag 5 oktober 2017
Van 20u tot 21.30u in De Kleine Johannes (deuren gaan open om 19.45u).
Toegang: 10 euro (inclusief de drank)
Reserveren via info@de-kleine-johannes.be

Deze lezing past in de week van de Afrikaanse roman
Van 29 september tot 8 oktober 2017
http://www.weekvandeafrikaanseroman.nl/programma

De Kleine Johannes

Tiensestraat 17
3000 Leuven

+32 16 23 78 45
info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

In 1905 werd het pand in de Tiensestraat 17 ontworpen als een bibliotheek-boekhandel. In de afgelopen eeuw kwam daar niets van terecht. Pas in het begin van de zomer 2015 kreeg dit mooie art-deco-gebouw zijn oorspronkelijke bestemming en hebben de gebundelde kinderboekhandels De kleine Johannes en Duimelot er zich genesteld.

Onder de vlag van “boeken & verhalen” verwelkomen onze boekhandelaars je met kennis, service en passie. Al staat het kinderboek centraal, “De Kleine Johannes” biedt nog veel meer. Maar dat is een verhaal dat je best zelf komt ontdekken.

Lees verder