Van ‘Walen buiten!’ naar ‘bourgeois buiten!’


Start: woensdag 14 februari 2018(20:30u)
Einde: woensdag 14 februari 2018(22:00u)

Het leesgenotschap “Verboden onder de 18” presenteert

Van ‘Walen buiten!’ naar ‘bourgeois buiten!’
Een halve eeuw geleden startte de Leuvense studentenrevolte

De auteur
Prof Louis Vos doceerde aan de KU Leuven onder meer ‘Eigentijdse Geschiedenis’ en ‘het Nationalisme in België’. Hij geldt als dé grote kenner van de geschiedenis van de studentenbewegingen in Europa in het algemeen en van die in Leuven in het bijzonder. Over het Leuvense studentenprotest (nu exact 50 jaar geleden) schreef hij tal van boeken en artikels.

De lezing
Lange tijd marcheerden de Vlaamse studenten in Leuven achter hetzelfde vaandel. Sinds de 19de eeuw vormden zij immers een voorhoede in de Vlaamse beweging .De strijd rond ‘Leuven Vlaams’ in 1966-68 werd het hoogtepunt voor de Vlaamse studentenbeweging in Leuven, leidde tot de val van de regering en het begin van een reeks staatshervormingen die het unitaire België transformeerden tot een (con)federale staat. Maar in de januarirevolte van 1968 beleefde Leuven ook haar mai soixante huit. De student-activisten haakten zich los van de Vlaamse beweging en kozen voor een nieuw-linkse maatschappijkritiek, die zou uitmonden in een keuze voor steun aan de arbeidersbeweging en de derde wereldbeweging, zich in de tweede helft van de jaren 1970 terugplooide op de eigen studentensituatie met als leidraad ‘democratisering’ van de universiteit, om op het einde van de jaren 1980 definitief haar élan te verliezen.

De muziek
Onze huismuzikant Simon Shrimpton-Smith haalt zijn gitaar onder de kasseien vandaan en speelt een paar strijdliedjes.

De drank
In de traditie van het Leesgenotschap beginnen en eindigen we met een paar glazen wijn.

Kort:
Woensdag 14 februari 2018
Van 20.30u tot 21.30u in De Kleine Johannes (deuren gaan open om 20u).
Toegang: 10 euro (inclusief de drank)
Reserveren via info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

Tiensestraat 17
3000 Leuven

+32 16 23 78 45
info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

In 1905 werd het pand in de Tiensestraat 17 ontworpen als een bibliotheek-boekhandel. In de afgelopen eeuw kwam daar niets van terecht. Pas in het begin van de zomer 2015 kreeg dit mooie art-deco-gebouw zijn oorspronkelijke bestemming en hebben de gebundelde kinderboekhandels De kleine Johannes en Duimelot er zich genesteld.

Onder de vlag van “boeken & verhalen” verwelkomen onze boekhandelaars je met kennis, service en passie. Al staat het kinderboek centraal, “De Kleine Johannes” biedt nog veel meer. Maar dat is een verhaal dat je best zelf komt ontdekken.

Lees verder