De stoet van grote en kleine levens. De Leuvense ommegang in 1594


Start: woensdag 11 september 2019(20:30u)
Einde: woensdag 11 september 2019(21:30u)

Het leesgenotschap “Verboden onder de 18” presenteert

De stoet van grote en kleine levens.
De Leuvense ommegang in 1594

De auteur
Professor Eddy Put is historicus van opleiding. Hij is departementshoofd van de Vlaamse Rijksarchieven en deeltijds hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij archivistiek doceert. Eerder publiceerde hij (samen met Craig Harline) Verloren schapen, schurftige herders: de helse dagen van bisschop Mathias Hovius (Leuven)

De lezing
In 1594 maakt stadsklerk Willem Boonen een intrigerend draaiboek waarin de samenstelling van de Leuvense kermisommegang op de eerste zondag van september wordt vastgelegd.
De stoet vormt de attractie van het jaar en geniet bekendheid in het hele land. Er zijn indrukwekkende praalwagens, de stadsreuzen en de schuttersgilden lopen in vol ornaat mee in de stoet, maar het absolute hoogtepunt is de passage van de prachtige tableaux vivants waarin de plaatselijke ambachtsgilden het wel en wee van 34 oudtestamentische vrouwen uitbeelden.
Dit draaiboek vormt de basis voor deze lezing van prof. Put, waarin hij als het ware tussen de toeschouwers gaat staan en zich voorstelt hoe die, in hun eigen kleine levens, de lotgevallen van Judith, Suzanna en tientallen andere vrouwen weerspiegeld zien. Daarbij komen thema's aan bod als onvruchtbaarheid, geweld, hongersnood, ziekte, seksualiteit en dronkenschap: een kleurrijkportret van het leven op het einde van de zestiende eeuw.

De drank
In de traditie van het Leesgenotschap beginnen en eindigen we met een paar glazen wijn.

De muziek
Onze huismuzikant Simon Shrimpton-Smith zingt een paar vrolijke kermisdeuntjes

Het boek
De Stoet van grote en kleine levens. De Leuvense ommegang in 1594.
Amsterdam University Press
25.99 euro

Kort:
Woensdag 11 september 2019
Van 20.30u tot 21.30u in De Kleine Johannes (deuren gaan open om 20u).
Toegang: 10 euro (inclusief de drank)
Reserveren via info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

Tiensestraat 17
3000 Leuven

+32 16 23 78 45
info@de-kleine-johannes.be

De Kleine Johannes

In 1905 werd het pand in de Tiensestraat 17 ontworpen als een bibliotheek-boekhandel. In de afgelopen eeuw kwam daar niets van terecht. Pas in het begin van de zomer 2015 kreeg dit mooie art-deco-gebouw zijn oorspronkelijke bestemming en hebben de gebundelde kinderboekhandels De kleine Johannes en Duimelot er zich genesteld.

Onder de vlag van “boeken & verhalen” verwelkomen onze boekhandelaars je met kennis, service en passie. Al staat het kinderboek centraal, “De Kleine Johannes” biedt nog veel meer. Maar dat is een verhaal dat je best zelf komt ontdekken.

Lees verder